Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

IFA poroka je slavljenje življenja, blagoslovljena izbira do povzdignjenega življenja. Je ritual blagoslova življenja in usode, kjer istočasno delamo z orijema obeh partnerjev - z njunima usodama, da pridobimo en skupen ori - usodo para.

Sam ritual je namenjen harmonizaciji obeh orijev za večjo harmonijo med partnerjema, njunim izvorom, za povečanje izvora dobre sreče, napredka in odstranitev slabih stvari, ki ovirajo skupno pot partnerjev. Uravnotežiti moramo energije prednikov para, da se nevtralizirajo vsi slabi vplivi, ki sta jih podedovala od svojih staršev in blagosloviti nov, skupni ori, ki ga pridobita partnerja z ritualom spiritualne poroke.
Ženin in nevesta sta oblečena v afriška oblačila in nevesta, ki jo pred svečenika pripelje njena mati, ima pokrit ori. Svečenik ji med ritualom odkrije ori in s tem se začneta tudi blagoslov in ritual − z daritvijo orijema.

Pri samem ritualu poroke je mati tista, ki da svojo hči v oskrbo ženinu. Svečenik ne vpraša: „Ali želiš ti Fadare vzeti Faseuna za svojega moža?“ Samo po sebi je umevno, da če par stoji pred njim, sta pripravljena na poroko. Svečeniki blagoslavljajo vsak ori posamično, nato tudi starši para (ponavadi ženske) ponudijo svoj ori, zato, da se bo vse začelo od tam naprej, da bodo vsi blagoslovi prišli v življenje para, ki z ritualom poroke pridobi en skupen nov ori. Potem, ko starši dajo svoj blagoslov, povejo oriju para naj gre na vrh, na najboljše, na vrhunec dobre sreče, zdravja, harmonije, sožitja. Z invokacijo prednikov prizivajo vse dobre stvari za življenje tega para. Z vsako invokacijo se svečenik dotika orijev para, tako da je to bori ritual za novo skupno pot. Z vsako invokacijo (prošnjo) svečenik prosi tudi za vse povabljene, za njihov uspeh in dobro srečo.

V samem ritualu za blagoslov uporabljajo oreščke obi in orogbo. Obi pomiri negativne energije. Orogbo pa je za dolgoživost vsega na vseh nivojih. Riba, da bosta našla pravo smer, da bi z lahkoto zaključila vse začeto. Goloba, da zbalansiramo energije para. Palmovo olje, da naredi življenje mehko. Med za družbeno sprejetost in sladkost življenja. Sol za ohranjanje doseženega, aše za zakon.

Svečenik, ki vodi ritual poroke, nahrani nevesto z vsemi sestavinami. Nato ženin nahrani nevesto ter nevesta ženina.

Nato ženin da en ikin iz svoje Ifa (Ifa oltarja) na zapestnico Ifa svoje neveste. V Afriki verujejo, da je ženska močnejša od moža in s tem je pripravljena, da modro vodi življenje obeh. Lahko si izmenjata tudi prstana.

Nato svečenice odpeljejo IGBE IYAWO - ženo na poseben ritual umivanja nog, da bo njuno skupno življenje šlo v dobre smeri v življenju.
Sam ritual spiritualne poroke se konča s SARA - daritvijo hrane za vse prisotne, z bobnanjem in plesom.

Zapisala Jelka Zorman - Fadare, ki je bila del te čudovite spiritualne poroke

 

Točen tradicionalen postopek poroke od zaroke naprej si lahko preberete v knjigi Ogun - bolečina in radost v ritualih prehoda. V Sloveniji skušamo postopek zvesto povzeti, a zaradi mladosti te tradicije pri nas vseh ritualov ni možno posnemati v celoti.