Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

Notranji oltar, prostor, kjer si kreiramo usodo je princip, ki odloča o človeškem življenju.

Ori je osnova naše osebnosti, odloča o naši dobri in slabi sreči, zato je naš Ori (prostor v naši glavi) nekaj najpomembnejšega, kar moramo prav po božje častiti v svojem življenju. Ori simbolično predstavlja naša glava. Naša glava je hkrati tudi referenca naše fizične osebnosti. V fizičnem svetu je Ori tisti, ki je odgovoren za vse osebnosti, ki jih kažemo navzven.

Za naš dober značaj, slab značaj. Za našo nestrpnost, samozaupanje,odgovornost in pomanjkanje odgovornosti. Naš Ori je glavna referenca za našo spiritualno in socialno identiteto, zato je zelo pomembno skrbeti zanj.

 

Ali verjamemo v usodo?

Usoda (ali pred usoda) ima dva nivoja. Prvo je tisto, kar nam je namenjeno. Drugo je tisto, kar od tega realiziramo v življenju. Naše prizadevanje, naše delovanje, vse to kar počnemo v življenju je tisto kar naredi našo usodo za nekaj konkretnega, kar jo udejani. Če želimo, da bo naša usoda aktivna, da se nam predvideno zgodi, moramo biti aktivni.

Pogosto žal vidimo ljudi, ki so stari 40, 50 let in nimajo prave usmeritve v svojem življenju. Poznamo tudi ljudi, ki so imeli v svojem življenju veliko priložnosti, pa niti ene niso izkoristili. Nekateri ljudje bi želeli biti srečni v življenju, bi želeli uživati svoje življenje, pa jim nekako ne uspe. Naš Ori častimo in negujemo zaradi tega, da bomo imeli spiritualno ravnovesje v našem življenju. Da bomo poznali prave usmeritve, prave poti našega življenja.

Ori se smatra kot božanstvo. Ori je kot individualni bog. Vsakdo med nami ima svoj Ori pa naj bo močan ali ne. Ori se nam lahko pridruži na dva načina – lahko si sami izberemo svojo usodo, lahko pa nam je nekaj namenjeno. Ori in človeška usoda sta v tesni povezavi s časom. Usoda je realnost. Tisto kar je v naši usodi je tisto kar naj bi ali kar bomo izkusili v svojem življenju. Nobene potrebe ni, da bi bili obupani ali nestrpni v svojem življenju. Zelo pomembno je, da negujemo, častimo in se pogovarjamo s svojim Ori-jem, da bomo v pravem času v točno določenem trenutku na tistem pravem mestu, kjer se bo naša usoda najbolj pozitivno odvijala. To je način imeti kontrolo nad svojim življenjem. Da ne bomo preveč impulzivni, da bomo lahko kontrolirali svojo nestrpnost. Če bomo imeli več kontrole nad svojo lastno manifestacijo, bomo imeli tudi več kontrole nad tem, kar se nam dogaja v našem življenju. Za človeka, ki spoštuje, neguje, ceni svoj Ori, ne pride v poštev, da bi imel v življenju pomanjkanje ravnotežja, je zelo harmonična oseba. Proces negovanja našega Ori-ja hkrati pomeni nenehen proces negovanja svoje spiritualne energije in večje harmonije v življenju. To je par dejstev o našem Ori-ju in velja za vsakega posameznika. Ta dejstva so tista, ki niso odvisna od nas. Tisto kar je odvisno od nas je - če želimo aktivno sodelovati pri oblikovanju svoje usode, potem moramo določene stvari v življenju spremeniti - način razmišljanja, način tega kako doživljamo življenje.

Imeti dobro usodo je v osnovi odvisno od nas samih. Tudi to, da čimmanj trpimo v svojem življenju je predvsem odvisno od nas samih. Človeška bitja nismo odporna na trpljenje. Imamo svojo zdravo pamet s pomočjo katere reagiramo na trpljenje, ki se nam dogaja - ki smo ga sprožili v svojem življenju in ga poskušamo regulirati s pomočjo svoje zdrave pameti. Vsi smo rojeni tako, da smo sposobni narediti spremembe s pomočjo katerih bi se naše trpljenje zmanjšalo. Prav zaradi tega, da vse to dobro funkcionira, moramo biti v stiku s svojim notranjim umom. Poznamo veliko ljudi, ki se jim vse nekako ponesreči. Nimajo ne plana, ne kakšnega posebnega namena. Njim se kar nekaj zgodi. Ti ljudje imajo svoje življenje priključeno na avtopilotu. Nič ni pogojeno z njihovim delovanjem. So ljudje, ki ne razmišljajo, ki ne čutijo svojega življenja. To so tisti, ki jih v njihovem življenju usmerjajo le posledice.Tisti pa, ki želimo dominirati nad dogodki, nad potmi v našem življenju, smo tukaj zato, da bomo spoznali svoj Ori in da bomo vsakodnevno delali z njim. Ori je tisti s pomočjo katerega postanemo dirigent svoji usodi. Ori je tisti, ki nam da tisto minimalno modrost in inteligenco, da lahko rešujemo stvari, da reagiramo na dogodke v svojem življenju na pravi način.

 

Čaščenje Orija

Moj Ori je kot moj ljubimec. To je moje božanstvo. Zjutraj ga objamem, pobožam in prosim za dobre stvari v svojem življenju – glasno, z ljubečo odločnostjo. To ponavljajmo vedno in nato bomo odkrili kako smo lahko zelo odgovorni v svojem življenju. To je prvi najpreprostejši način čaščenja našega Orija. Drugi mnogo težji pa je, da sami sebe vprašamo, kako naj bomo bolj tolerantni, bolj potrpežljivi, dobimo notranji mir, dobimo notranjo izpolnitev v svojem življenju. V spiritualnem svetu se vedno trudimo naučiti ljudi, kako naj se koncentrirajo na svoje življenje. Vedno učimo ljudi kako naj vnesejo več vrednot v svoje življenje. Ta drugi – težji način – čaščenja Orija je poznati svojo smer v življenju, svojo usmeritev, svoje želje. Imeti pod kontrolo svojo impulzivnost v življenju, ker smo sami sebi najpomembnejši cilj v življenju, najpomembnejša tarča. Če se bomo v življenju osredotočili nase, potem bomo imeli bolj mirno življenje mi, posledično pa tudi naši sosedje. To je najbolj zanimiv način čaščenja našega osebnega boga, je izziv za vsakega posameznika koliko smo se pripravljeni spremeniti v svoje dobro. Skrbeti moramo tako za svojo dobro srečo, kot tudi za svoje frustracije v življenju.

Še eden od načinov čaščenja Orija, pa je ritualen način čaščenja Orija, ki se imenuje BORI. To je bolj kompleksen način. Vključuje določene postopke in nam ga izvedejo osebe, ki to znajo. Je ritual s katerim nahranimo svojega osebnega boga, ga počastimo zato, da bo prijazen z nami. Zato, da bo naš Ori, naš osebni bog, prisoten in pozoren v našem življenju, da nam bo ves čas na uslugo. Ori je nekaj tako zelo pomembnega in nekaj, kar vsakdo ima, tako da je v filozofiji Oriš Ori prvo božanstvo - prva energija, ki jo je potrebno častiti. Naš individualni Ori je tisti, ki naredi pogoje, da vsa ostala božanstva, ne glede na to kateri religiji pripadamo, sploh lahko obstajajo v vašem življenju. Jaz imam svoj Ori in ta Ori je moje osebno božanstvo. Vsi ostali bogovi iz katerekoli religije, vsi so odvisni od tega, kako moj Ori sprejema njihovo sporočilo. Vsak posameznik je osnova za bogove.

Včasih imamo občutek, kot da smo se v življenju nekako ustavili, da ne vemo več kam naprej. Počutimo se depresivne ali pa smo tako zelo v stresu, da ne vemo kam. Če v takšnih trenutkih znamo častiti svoj Ori, če vemo kako se to dela, potem iz takšne situacije lahko izplavamo s to pomočjo.

Malo kritike za ženske: npr. gremo k frizerju in potem tako zelo pazimo svojo frizuro, da las ne zmočimo z vodo ves teden. Za naš Ori je to enako, kot bi naše telo ves teden ne dobilo vode. Za svoj zunanji Ori (naše lasišče) moramo skrbeti zato, da pridemo v stik s tistim, kar je znotraj njega. Za vse, ki še ne poznate Yoruba filozofije Oriš je pomembno, da se zavedate, če bi želel imeti ritual Bori, zato da bi osvežili svoj Ori, to ni religiozna zaobljuba, to je samo spiritualna izkušnja. Svoj Ori častimo zato, da imamo spiritualno ravnovesje –po naši izbiri.

Ori je naš spiritualni blagoslov, ki nam pomaga odkriti naše cilje v življenju.

Dober Ori je tisti, ki nam asistira, da ko izbiramo v življenju izberemo tako, da je naša izbira pravilna. Dober Ori nam naredi življenje bolj zanimivo, ščiti nas pred neuspešnim življenjem.

Vsi imamo Ori in ne verjamemo v revno, siromašno, ubogo usodo. Verjamemo pa v pomanjkanje sposobnosti izboljšati si življenje. To je stvar treninga. Dobesedno moramo natrenirati svojo percepcijo, svoje razmišljanje, svoje dojemanje, svojo vizijo o življenju. Natrenirati se moramo za dojemanje dobrih stvari, usmeriti svoje delovanje v doseganje dobrih stvari v svojem življenju. Aktivno se moramo osrečevati.