Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

Ocean, morje in sladke vode (reke, jezera, potoki), so simbol Yemanja. Povsod, kjer je voda, je Yemanja. Ona je boginja našega Orija, katerega simbolično predstavlja naša glava, našega oltarja, s pomočjo katerega lahko aktivno vplivamo na našo usodo.

 

Yemanja je energija, ki pomiri naše trpljenje. Pravijo, da je ona tista, ki očisti našo bolečino. Odvzame našo žalost, naše trpljenje in nam da občutek zadovoljstva in sreče. Smatra se kot mati mnogih Oriš. Znana je po svoji sposobnosti, da reši ljudi, kadar so bolni, nemirni, kadar jih zapusti njihova dobra sreča. Kadar nas torej zapusti energija, dobra sreča, če nas zapustijo prijatelji, takrat naredimo daritev za Yemanja. Zaradi vpliva skupinske energije pa je odlično, da se pridružimo milijonom ljudi po vsem svetu, ki izvajajo daritev 1. januarja zjutraj ali v noči z 31. 12. na 1. 1. Takrat samo na plaži Copacabana v Rio de Janeiru to daritev izvaja 2 milijona ljudi. Vsem nam namreč novo leto predstavlja nov začetek, vsi si želimo, da se slabe stvari, izkušnje, trpljenje, bolezni... ne bi prenesle tudi v leto, ki se začenja. Zato je ta termin tako priljubljen med ljudmi.

Kaj storimo? Oblečemo se v bela oblačila (simbolizirajo čistost, nedolžnost), skuhamo riž, belo polento, skratka belo hrano, katere ne začinimo preveč, le da bo okusno. Če nimamo možnosti kuhanja ali želimo darovati še več, kupimo bele cvetlice (število ni pomembno). Z vsem, kar smo pripravili za daritev, odidemo na plažo, obalo reke. Dodamo še par kovancev, za dobro srečo. Pokleknemo in se trikrat s čelom dotaknemo tal. Z bosimi nogami stopimo v vodo in z odločnim, a ljubečim glasom povemo Yemanja, kaj želimo, da odnese, izpere, izmije iz našega življenja, in kaj želimo, da nam prinese v življenje. Govorimo na glas! S tem hkrati tudi sami sebi dopovemo, česa ne želimo več in kaj potrebujemo. Med govorjenjem položimo hrano, cvetje... na gladino vode, da jih tok odnese.

Primer: Yemanja, jaz ____________ (izgovorimo svoje ime) sem prišla danes (nocoj) k tebi s to daritvijo. Yemanja, prosim te, sprejmi to daritev in odnesi iz mojega življenja vse trpljenje, slabo srečo... (bodite specifični, naštejte vse bolečine, bolezni, težave, spore, ...). Yemanja, ti si boginja moje usode, ti moraš poskrbeti zato, da bo moja usoda v letu ________ v znamenju vseh dobrih sreč. Prinesi mi srečo v zdravju, v veselju, v ljubezni, v poslu... Yemanja, ti si simbol materinstva, poskrbi zame, ki sem tvoj otrok, varuj me pred vsemi negativnimi vplivi, kot mati varuje svojega otroka. Skrbi zame in mi omogoči, da bom potrpežljiv, umirjen, toleranten, da bom imel lepe odnose s svojimi bližnjimi, harmonijo v družini, mir v svojem umu, v svoji duši.

 

Idealno bi bilo, če bi se v vodi okopali, a zaradi mraza to v Sloveniji pač ne gre, a stati v vodi je potrebno, saj stopala simbolizirajo našo pot v življenju in Yemanja bo očistila to pot. Na koncu pomočimo dlani v vodo in si malo vode polijemo po Oriju – po glavi, kot simbol blagoslova dobre sreče, ki nam ga nakloni Yemanja. Zahvalimo se ji in se zopet s čelom trikrat dotaknemo tal.