Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

Mir v umu in domu, sprejemanje odgovornosti za lastno življenje, potrpežljivost, tolerantnost, prijaznost, redoljubnost, organiziranost, disciplina, blagostanje, kreativnost, spoštovanje starejših in čaščenje prednikov so le nekatere od mnogih vrednot, ki vodijo k sreči in zadovoljstvu. Ni posebne razlike med količino mišic in količino dobre sreče v življenju, za dosego obojega je potrebno trenirati – vsak dan posebej.

 

A naša prednost je v tem, da imamo pomočnike, ki nas obdajajo vsepovsod. So v vodi, ki jo pijemo, v zraku, ki ga dihamo, v zemlji, po kateri hodimo, na nebu, v katerega se zazremo…

Imenujemo jih Oriše – božanstva, energije, ki se manifestirajo v naravi in so del človeške nravi. Znanje o njih se je ohranilo skozi tisočletja kot ustno izročilo v afriški etnični skupini Yoruba, od koder ga črpamo tudi Slovenci.

Oriše so narava. So simbol religioznosti, filozofije, koncepta življenja, stila življenja, so moč, so energija, so vsi pomeni življenja, življenje v vsakem smislu. Oriše so življenje.

Obvezno moramo razumeti mejo med religioznostjo in filozofijo.
Ker za nas religiozni aspekt ni najpomembnejši, tisto kar je pomembno je filozofija, ker to je filozofija, ki jo uporabimo zato, da razumemo Oriše. V večini religij je vsa odgovornost za človeško usodo prenesena na ramena boga in svečenikov, častilci so samo pasivni opazovalci. Tu pa ni tako. Svečeniki so pomembni, običajni častilci prav tako. Kar velja za ene velja za druge. Svečenik bo dal navodila kaj storiti, potem pa to storimo sami. Če reče, da bo molil za nas, bo molil, ampak še vedno imamo mi odgovornost za svoje življenje. To kar želimo poudariti je, da je Oriša filozofija nekaj, kar nas usmeri v življenje. Posledično imamo lastno odgovornost o vsem. Ko govorimo o Orišah, si moramo zapomniti: vse se začne in konča z našo odgovornostjo. Imamo samo tisto, kar smo si zamislili v življenju. Kdorkoli se bo pridružil tej filozofiji, mora razumeti, da je naše življenje izjemnega pomena. In naša vloga v njem je zelo pomembna. Nihče se ne bo odločal za nas ali namesto nas. Moramo biti pripravljeni na življenje in sposobni odločati se.

 

Oriša filozofija je zelo dinamična. Vsi smo hkrati opazovalci in igralci življenja.

Vsak, ki je iniciran – posvečen, ima svoje oltarje sam pri sebi doma. Sam odloča, kdaj bo častil Oriše, nihče nikogar pri tem ne nadzoruje, vsi pa so dobrodošli in lahko pridejo po nasvet, če česa ne vedo. Pomembno je, da ljudje ohranjajo svojo čistost. Čistost pomeni, da je nekdo miren v umu, zadovoljen s seboj in v sebi uravnotežen. Če nismo močni, ne moremo biti srečni v svojem življenju, nismo čisti, če ne prepoznamo poti, različnosti svojih težav, potem nismo čisti. Imamo svobodo, veselje, sreča je naša pravica, mir je pravica..

Seveda imamo lahko težave v življenju, ampak biti moramo dovolj intuitivni, modri, da razložimo težavo in jo rešimo. Imamo dovolj inteligence, da dobimo rešitve težav.

Če je zunaj sneg, oblečemo plašč. Ne bomo rekli, o mraz je, moram čutiti mraz.
Enak koncept je tudi pri drugih težavah. Kot častilci Oriš, moramo razumeti koncept Orija, ki ga simbolično predstavlja naša glava – prostor, kjer si krojimo usodo. Veliko stvari se bo zgodilo v življenju, ker so del naše pred-usode, ampak, da trpimo iz dneva v dan, to ni več stvar usode. Tudi če je del naše usode, da trpimo, se ne smemo vdati, moramo iskati rešitev.

In spet pridemo do odgovornosti. Odgovorni smo za vse, kar se dogaja v življenju. Vsi imamo Ori, verjamemo v pred-usodo, v življenje, ampak verjamemo tudi, da nič ni statično. Odkriti moramo svoje lastno življenje, usmeritve, stil… In če nam je to težko, gremo k svečeniku, ki nam bo dal orientacijo. Nam pokazal smer, resnico življenja, nam dal podporo, da bomo lahko bolj precizni, točni v življenju. Spiritualni orientator je zelo pomemben za življenje. S pomočjo svojih inštrumentov nam je sposoben povedati, kaj je za nas pomembno. Kar je pri tej filozofiji pomembno je, da se vse da manipulirati, 100 % spremeniti. Nič ni statičnega, človeški um je najhitreje rastoča energija v univerzumu. Naš um je sposoben imeti dobro idejo, hkrati pa še en kup slabega… Naš um je tisti, ki iz našega življenja ustvari paradiž ali pekel S pomočjo orientacije, ki nam jo da svečenik, imamo dostop do rešitve težav. On nam pove kaj storiti, da bo vse dobro, da bomo nevtralizirali, kar ni dobro, vnesli več energije v tisto, kar je dobro…

To, kar imamo v svojem življenju, je slika tega, kakšni smo.

Če nas nekdo vznemirja en dan, je naše vznemirjenje njegova krivda, če nas vznemirja dva dni, velja enako, če pa nas vznemirja tri dni, je krivda naša, ker mu pustimo, da nas vznemirja toliko časa.

Oriša se bo manifestirala v našem življenju in nam pomagala pri dosegi naših ciljev. Oriše lahko smatramo kot energijo, s pomočjo katere bomo zmanjšali, če že ne povsem izbrisali naše težave. Oriše nam ponudijo odgovore na večna vprašanja – kdo sem, kakšno je moje poslanstvo, na kakšen način sem lahko koristen, kje se trenutno nahajam in kako naj dosežem izpolnitev svojih sanj. To so vprašanja, na katera moramo najti odgovore, sicer je naše življenje brezupno. Na žalost nas tega ne naučijo v šoli, mnogim staršem ne uspe vzgojiti otrok na tak način.

Včasih posedujemo vse te odgovore v sebi, a nekaj je to, kar imamo, nekaj drugega pa je, kaj s tem počnemo. Teoretično vsi poznamo izvor svojih težav in rešitve zanje, ampak kje je disciplina, da bi to izvedli v praksi. To je točka, v kateri Oriše vstopijo v naše življenje in nam dajo priložnost imeti boljše, srečnejše življenje.

Prednost naše filozofije je, da imamo s pomočjo divinacije dostop do izvora težav, do rešitev zanje, ki so pogojene z določenimi rituali in s spremembo odnosa, vedenja.

 

Od ritualov ne smemo pričakovati čudežnega učinka, če ne želimo spremeniti vedenja.

Lahko prosimo Ošun ( božanstvo ljubezni, plodnosti… ) na vse načine, da nam prinese ljubezen v življenje, a če smo posesivni, arogantni in oblastni, nihče ne bo ostal z nami.

Če želimo imeti miren dom, moramo biti tolerantni do vseh, ki tam živijo z nami, enako v službi. Vse te kvalitete, ki nam lahko omogočijo boljše in lažje življenje lahko pridobimo od Oriš – s samodisciplino seveda, ne le z rituali in posvetitvami.

S pomočjo Oriš imamo potrebno energijo, znanje in modrost, da lahko uspešno vodimo lastno življenje. Izjemno pomembno je, da dobro manipuliramo (rokujemo) z življenjem, le tako bomo enake navade prenesli na svoje potomce. Kako naj vzgajamo svoje otroke v stabilne in srečne osebe, če smo sami nestabilni in nesrečni …

Damo lahko le to, kar imamo in častiti Oriše pomeni zavestno pridobivati dobre kvalitete v življenje. Posledično imamo zelo sladko življenje. Ne manipuliramo Oriš v smislu, da so naš služabnik.

Oriše so modrost, katera blagoslovi našo modrost, naredijo nas modre. Če imamo modrost življenja, so možnosti za srečo večje.