Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

Najpomembnejše pri vsaki divinaciji je, kdo jo izvaja. V vsakdanjem življenju prejmemo orientacijo od svojih prijateljev, kolegov, sosedov, radovednežev, učiteljev v šoli, … potrebujemo pa jo od ljudi, ki nam res lahko pokažejo pravo smer v življenju in so pri tem nepristranski.

Če je možno zares dobiti orientacijo - usmeritev, ki temelji na izkušnjah in znanju, toliko bolje.

 

Zato imamo svečenike, ki se imenujejo babalavo, babaloriša in svečenice, ki se imenujejo ijanifa, ijaloriša in so orientatorji, katerih orientacija temelji na instrumentih divinacije, ki nam lahko dajo odgovore na naša vprašanja. Ti orientatorji so v naši filozofiji usposobljeni, da znajo poslušati in razumeti človeške težave, ter da vedo, kako interpretirati ljudem njihove težave. Te informacije dobijo od božanstev, usposobljeni so za to, da lahko delujejo kot posredniki sporočil med ljudmi in božanstvi. Tako njihova orientacija ne temelji na njihovi lastni domišljiji, niti ni prilagojena njihovim osebnim interesom, ampak temelji na konkretni informaciji, ki jo prejmejo od božanstev prek sistema divinacije, ki pri nas temelji na Ifa divinaciji (z ikinom ali opelejem), Oriša divinaciji (s 16 školjkicami), divinaciji s svetimi oreščki obi, ki se uporabljajo tudi pri daritvah orišam.

Pomembno je, da ima vsak, ki izvaja divinacijo, lastno čustveno stabilnost, samokontrolo, da je čustveno in mentalno zdrav, z razvitim čutom za odgovornost, duhovno dostojanstvo, ne sme biti vzkipljiv in ne sme presojati.

Dandanes je težko govoriti o pravi divinaciji, čeprav ta pojem poznajo vse stare kulture in civilizacije. Imamo namreč veliko t.i. folklorne divinacije, ljudje pa ne poznajo razlike med tema dvema pojmoma.

V primeru prave divinacije je človeška usoda poslanstvo za divinatorja, klientovo izboljšano življenje je naša zaobljuba. Verjamemo, da je divinacija namenjena temu, da olajša življenje in naredi človeško usmeritev bolj precizno.

Če imate možnost posvetovati se z nekom, ki je sposoben biti duhovni orientator in zaščitnik človeškega življenja, vam takšna oseba lahko pove, česa se je pametno lotiti in je v skladu z vašim poslanstvom in česa ne. Na ta način se izognete mnogim napačnim korakom in preprečite, da bi stvari in dosežki z zamudo prihajali v vaše življenje zaradi vaše nevednosti.

Če bi vse v svojem življenju vedeli v naprej, bi živeli povsem drugačno življenje. Ker ne vemo vsega v tem življenju, potrebujemo nekoga, ki vodi naše razmišljanje v pravo smer.

Uspešnost divinacije temelji na tem, kako uspešno nas nekdo vodi k pravilnemu razmišljanju in razumevanju, k pravim korakom v življenju, da zmanjšamo število napak v življenju na minimum. To je tudi osnovni razlog, zakaj naj bi nekdo šel na divinacijo.

 

 

PRAKTIČNI VIDIK DIVINACIJE V JORUBSKI FILOZOFIJI ORIŠ

Božanstva poznajo našo predusodo, mi pa smo večinoma nevedni v zvezi z našo usodo, našim časom, našim življenjem, našim obstojem, našim delovanjem in usmeritvijo.

Ko divinator uporabi instrumente divinacije in znanje božanstev, dobi točne podatke o izvoru neke težave in o potencialnih rešitvah za to težavo.
Uspešnost teh rešitev je le do neke mere odvisna od ritualov, ki jih predpiše divinacija, v največji meri pa je odvisna od discipline klienta in njegove pripravljenosti prevzeti odgovornost za svoje življenje.

Primer: Nemogoče je pričakovati, da bo nek ritual prinesel blagostanje v naše življenje, mi pa le sedemo na fotelj in čakamo, kdaj bo ritual začel delovati. Tako pač ne gre, Adže (božanstvo priložnosti, izobilja, napredka, denarja) je mogočna, a nima možnosti nakazati sredstev na vaš transakcijski račun. Z ritualom lahko dosežemo, da nekdo postane privlačen določeni energiji, da mu dobra sreča stoji ob strani in bo sposoben prepoznati priložnost, ko se mu ta ponudi, in sprejeti izziv, ki ga prinaša. Končen uspeh pa temelji na akciji te osebe. Božanstva nam vedno pomagajo prek ljudi, zato bo Adže v življenje tega klienta poslala nekoga, ki bo ponudil neko delo, pogodbo, … Zato naj ta oseba ne čaka čudeža z neba, ker bo čudež poiskal osebo na Zemlji, le dovoliti mu mora. Denar je pač lahko vedno le posledica neke akcije, z ritualom se vpliva le na to, da bodo okoliščine osebi bolj naklonjene, da bo denar pritekal in tudi obstal v življenju te osebe. Mnogi nimajo težav zaslužiti temveč to obdržati.

Enako velja za vse ostale najpogostejše težave, zaradi katerih ljudje običajno iščejo nasvet – zdravje, ljubezen, uspeh, …

 

Pravi divinator je izobraževalec in od njegovih izkušenj, duhovne podlage in modrosti bo odvisno, kako dobro bo klient razumel sporočila božanstev. Ljudje so radi gluhi za sporočila, ki jim priporočajo spremembo vedenja, odnosa, … vsi bi želeli rešitve na pladnju.

A zavedati se moramo, da so najslajše zmage v življenju tiste, v katere vložimo lasten trud.

 

 

KDAJ NA DIVINACIJO?

Kadar ne najdete odgovorov na svoja vprašanja v sebi ali pa jih ne želite sprejeti, kadar ste na prelomnici življenja (selitev, nova služba, bolezen, …), imate težave …

Divinacija je dobrodošla vedno, kadar potrebujete odmaknjen pogled na težavo, katere sami ne vidite dobro, ker je del vas.
Priporočamo jo, kadar vam manjka usmeritve in motivacije v življenju, kadar ste nekako statični, ne veste kako naprej.
Divinacija ni tolažba, čeprav vas bo potolažila, ni napovedovanje prihodnosti, čeprav jo napove in ne prinaša izgovorov, pač pa odgovore.