Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

Ritual prehoda v najstništvo

V letu 2011 je bil prvič izveden Ritual prehoda za najstnike, ritual, ki duhovno omogoči najstniku sprejeti odgovornost, ki jo prinaša odraslost, hkrati pa mladostniku dobesedno prizna, da je sprejet v svet odraslih in kot tak drugače obravnavan. Ena od mladih udeleženk je svoje občutke ob tem ritualu zlila na papir in dovolila, da jih podelimo z vsemi.

 

Zbudila sem se v težko pričakovano jutro. Zelo kmalu pa se je pojavilo razočaranje, kajti ni bilo tako lepo. Moje telo je bilo težko. Imela sem občutek, da imam namesto nog sam cement. Hrup, ki sta ga delala moja sestra in bratec, mi je bil tokrat odveč. Sama sebi sem se zdela zoprna. Počutila sem se izredno utesnjeno, kakor da bi bila prevelika za svoje fizično telo.

Res sem si želela ritual za svobodo do lastnega ciklusa. Želela sem si napredka. A nekaj me je vleklo nazaj.

Razdvojena sem bila do trenutka, ko sem zagledala svoje duhovne starše. Ti modri ljudje so mi odprli že mnogo poti v mojem življenju. Vsakokrat, ko se jim poklonim ali jih objamem, začutim do njih neizmerno ljubezen in spoštovanje. Tako zelo sem jim hvaležna!

Njihovi pogledi so mi dali vedeti, da je moj korak pravilen. Zato sem  še bolj odločno stopila naprej.

Med ritualom prehoda v najstništvo so me prevevala različna čustva. Za nekaj trenutkov se mi je zdelo, da je moje srce led, ki so ga s kladivom razbili na tisoče koščkov. Vsak delček sebe sem še zadnjič objela. Vedela sem, da bom začela znova. Ničesar ne želim zamuditi v svojem življenju. Želim ga zajemati z ogromno žlico dobre sreče v vsem, kar bom počela. Vesela sem, da sem ta čudoviti ritual doživljala s svojo mami, svojo zaupnico. Ko je položila svoji roki na moj ori, sem začutila vročino, ki se je prelivala po celem telesu. Začutila sem ogromno ljubezni, zelo globoka čustva, za katera še zdaj ne najdem besed, da bi jih opisala. Besede, ki jih je namenila mojemu oriju, pa so bile največje darilo zame. Tako močne besede je sposobna izreči samo mati. Počutila sem se varno in ljubljeno. Ti občutki so prisotni še danes. Sem močna kot skala. Srečna sem.

Še vedno sem najstnica, veselim se življenja, a globoko v sebi sem bolj modra.

Aše

Avtor: Ogungbemi