Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

Nekega dne je šel nekdo na Ifa divinacijo, da bi izvedel, kaj narediti, da bo njegovo življenje boljše. Svetovano mu je bilo, naj daruje svojim prednikom, da ga bodo predniki gledali skozi blagoslovljene oči. Storil je tako in sprejel blagoslov svojih prednikov.
Čaščenje prednikov je eden najboljših receptov, ki ga predpišete komurkoli, ker s pomočjo prednikov bo našel rešitve za svoje probleme.

 

Naša povezava z našimi predniki je tako zelo intimna, da po tradiciji Jorube mrtve pokopljejo doma in ne na pokopališču. Na ta način lahko vsako jutro rečejo svojim prednikom "dobro jutro" in zvečer "lahko noč" svojim prednikom. Lahko sedijo na njihovem grobu, tam jočejo ali se smejijo, ker smrt ne ločuje od življenja. To je le prehod v drugo življenje.

Zato, če imamo nekoga radi, mu rečemo Odabo – to pomeni nasvidenje. Pa naj se to zgodi v sanjah, v domišljiji, skozi ta občutek, da smo izgubili nekoga, ki ga ljubimo ali tako, da častimo svoje prednike. Za nas smrt ne postavi konca ničemur. Smrt je le nov začetek. Možnost roditi se znova. V zvezi s predniki imamo dve vrsti predništva: ženske in moške prednike.

 

Prva stvar, ki jo moramo spoznati, je koncept smrti.

Smrt se v jorubščini imenuje iku. Beseda iku pomeni umreti. Smrt je proces selitve iz enega sveta v drugi svet.
Če ne priznamo obstoja smrti, potem ne moremo biti osvobojeni njene preteče nevarnosti. Smo pri najbolj zanimivi točki: v afriškem svetu smrt slavijo (je ne objokujejo). Na ta način sprejmejo življenjsko realnost. Smrt je pojmovana na dva načina: družbeno sprejeta smrt, to pomeni, ko je nekdo izgubil življenje v poznih letih svojega življenja in socialno ne-sprejeta smrt. To so tragične, nepričakovane smrti mladih ljudi. Smrti takih ljudi, je nepričakovana — v mladih letih, ti ljudje večinoma pripadajo energiji, ki se imenuje abiku – rojen za prezgodnjo smrt. Zato častimo prednike tudi z namenom, da se izognemo možnosti, da bi umrli prezgodaj, ko še nismo doživeli svoje usode v celoti.

Pri vrstah prednikov, pa naj gre za Egungun (moški predniki) ali Gelede (ženski predniki), imamo dva nivoja prednikov:

  • častitljive prednike
  • nečastitiljive prednike

Ni vsak, ki umre, primeren za čaščenega prednika. Da bi nekoga posmrtno častili kot prednika, je ta oseba v času svojega življenja morala doseči nek določen nivo bivanja in obstoja. Oseba, ki doseže neko določeno stopnjo evolucije, medtem ko je bila še živa, ko umre, praktično izgubi svojo družinsko povezavo in je splošno čaščena kot prednik. Predstavlja vrata med svetom živih in svetom mrtvih.

To pomeni, da naše vedenje in naše obnašanje v času življenja določa o tem, kako bomo čaščeni po smrti. Po smrti takšne osebe se naredi priziv in se pravzaprav materializira njegova energija, da bo služila kot prenašalec sporočil za vse ljudi.

Naš značaj je tisti, ki odloča o tem, kako bomo socialno sprejeti za časa življenja in kako bomo socialno sprejeti ko umremo. Vaša priložnost, da si zagotovite dobro reinkarnacijo in dobro evolucijo v naslednjem življenju, se začenja v tem trenutku.

 

Predniki simbolizirajo skupnost in konstrukcijo - izgradnjo. So simbol miru in harmonije.
Invociramo jih, da razumemo usmeritev v svojem življenju, da se borijo za nas, za naše interese.
Prednike prizivamo tudi za to, da nam dajo orientacijo, da nas usmerijo.
Vprašamo jih, kateri je najlažji način, da se rešimo svojih problemov.
Tako moški kot ženski predniki se prezentirajo z masko, ki jo svečenik uporabi za posrednika.
Za začetek je dovolj, če preprosto izrazimo prošnjo za dobrobiti v našem življenju svojim prednikom v našem jeziku, z našim načinom ali preprosto kakorkoli želimo.

Kadar pa želimo s pomočjo prednikov doseči korenito spremembo življenja, gremo k svečeniku, ki je posvečen v to energijo.
Čaščenje prednikov je še posebej pomembno, ko opazimo, da se ponavlja zgodovina: ista bolezen, navade v družini. S čaščenjem prednikov lahko izbrišemo težavo, ki so jo imele predhodne generacije in preprečimo, da bi se prenesla na prihodnje generacije.
Čaščenje prednikov je preveč spiritualna energija, da bi jo uvrščali pod neko religijo.

Imamo dva načina, na katera lahko častimo svoje prednike ali dva načina kako prizovemo blagoslov naših prednikov:

  • lahko jim nekaj darujemo – najboljše jim je darovati tisto, kar so imeli najraje za časa življenja
  • lahko pripravimo doma večerjo za mnogo ljudi in to predniku posvetimo kot čaščenje njega – sara za prednike

Osnovni način čaščenja je tudi to, da očistimo grobove, da prižgemo sveče. Zelo pomembno je, da redno hodimo na grob in se s predniki pogovarjamo. Pomembna je verbalna komunikacija.

 

Imamo fizično - biološko genetiko in astralno - spiritualno genetiko.
Otrok ob svojem rojstvu prinese na svet to fizično-biološko genetiko svoje družine.
Mrtvi predniki imajo močan vpliv na astralno-spiritualno genetski liniji na vse te, ki so živi.
Prednike častimo tudi za to, da smo bolj v harmoniji, da očistimo svoje življenje vseh turbulenc. Vedno smo v stiku z vsemi temi predniki, ker verjamemo, da je sedanjost samo nadaljevanje naše preteklosti. In sedanji trenutek je predhodnica prihodnosti. Sploh ni pomembno, če ne veste, kje imate pokopane prednike.

 

Spiritualna, astralna, fizična in biološka genetika je shranjena v vašem telesu in je z vami. Zato vedno lahko na svoj način molite za svoje prednike. Ko govorimo o molitvi, s tem mislimo, da izrazite, kaj od njih želite. Lahko jih prosite za napredek, za zdravje, za denar, za srečo. Zato vedno, ko se obračamo na naše prednike, rečemo: »Vi ste tisti, ki ste dejali, da bo moje življenje sladko, vnesite v moje življenje sladkost tega planeta.«

Včasih svetujemo svojim klientom, naj gredo v cerkev, kateri pripadajo in tam molijo za svoje prednike. Edino kar je pri čaščenju prednikov prepovedano je, da ne naredite ničesar. Da se jih ne spomnite, da jih ničesar ne prosite.