Duhovna skupnost Oriš - energij narave

Živimo z vrednotami

Ste v stiski? Vas mučijo vprašanja, na katera si ne znate odgovoriti?
Na religiozno neobremenjen način vam bomo skušali pomagati z nasvetom, kako doseči boljše počutje, boljše življenje.

Pišite nam >>>

 

EŠU

Bog reda, organizacije, discipline, potrpežljivosti, prenašalec sporočil med Orišami in med Orišami in človekom.

Častimo ga z namenom pridobiti vse njegove kvalitete v svoje življenje.

Ešu je najbolj potreben našemu življenju, a ga redki zares častijo. Zakaj – vsi govorimo o teh vrlinah, a le redki se lahko pohvalijo z njimi. Vsi smo premalo organizirani, disciplinirani, naše življenje je pogosteje kaos kot red, potrpežljivost enačimo s potrpljenjem in to smatramo kot lastnost slabičev…

POTRPEŽLJIVOST JE SPOSOBNOST ČLOVEKA AKTIVNO POČAKATI NA PRAVI TRENUTEK V ŽIVLJENJU, GA PREPOZNATI IN IZKORISTITI PRILOŽNOST, KATERA SE JE POJAVILA, SPREJETI DARILO, KI GA PRINAŠA. GRE TOREJ ZA ZAVESTNO, AKTIVNO DEJAVNOST.

Potrpljenje pa je nasprotno od tega nezavestna, pasivna podrejenost – že sama beseda vsebuje trpljenje. Je vrednota vsiljena z namenom podrediti nekoga!

Barva Ešuja je rdeča in črna.

 

IFA – ORUNMILA

Bog usode, modrosti in skrivnosti človeškega življenja.

Božanstvo se imenuje Orunmila, sistem divinacije za branje človeške usode se imenuje Ifa, a zaradi pomembnosti njegovega poslanstva je Orunmila pogosto poimenovan kar po njem.
Častimo ga z namenom popraviti svojo usodo, zmanjšati neprijetne, neželene dogodke na minimum, povečati svoje potenciale, dobiti priložnosti v svoje življenje… Barvi Ifa sta zelena in rjava.

 

OBATALA

Bog kreativnosti, miru, harmonije, čistosti.

Častimo ga zato, da bi vse te kvalitete vnesel v naše življenje. Ko imamo kreativnost, potem vemo kako kreirati rešitve svojih težav. Če imamo čisto energijo, imamo mir v življenju.
On je ustvaril fizični aspekt človeških bitij. To je bila njegova prva misija, da je ob asistenci Oguna, označil človeška telesa. Vsadil je duh v človeško telo.

Barva Obatala: bela

 

OGUN

Bog vojne, ko rečemo vojna je tudi turbulentni način življenja, ki ga imamo.

On je tudi bog civilizacije, motivacije, ki nam kaže pravo pot za človeška bitja. Bog, ki kaže poti vsem bogovom. On je bog renovacije in hkrati bog darežljivosti.

Pravimo: Ogun, darežljivi bog, ki si je zgradil veliko hišo brez oken in vrat, da so vsi ljudje prosto vstopili in si delili njegove dobrobiti z njim. Tako zelo darežljiv je. Če nekdo čuti, da so njegove poti zaprte (življenjske priložnosti), invociramo Oguna, da pritegne nove priložnosti v njegovo življenje, da bo lahko napredoval, da gre lahko naprej. Če ima nekdo konstanten neuspeh v življenju, darujemo Ogunu. Če oseba nima poguma, za delo, za iti naprej, za investirati v nekaj, ali za najpreprostejše stvari v življenju, ali za tveganje. Tudi tveganje je naš dnevni ritual, ki vključuje zaupanje, verovanje in še druge stvari.

Barva: modra

 

ŠANGO

Bog pravice, socialne odgovornosti, bliska...

Častimo ga, da pritegnemo občutek pravice in socialne odgovornosti. Če ima nekdo probleme na sodišču, lahko naredimo daritev za Šangoja, da vnesemo mir v takšen primer. Šangoja častimo zato, da nas naredi zmagovalce v življenju, še posebno kadar smo pod intenzivnimi napadi sovražnikov, tako vidnih kot in nevidnih– pod to se smatrajo vse težave, za katere vemo, da jih imamo in jih čutimo, ter tudi tisti, za katere ne vemo, da jih imamo in jih še ne čutimo.

Barva:: rdeča in bela

 

OJA

Boginja tornada, bojevnica in simbol zvestobe, predanosti, popolnosti, hitrosti.

Oja je zelo močna energija. Ponavadi reče Baba King ženskam iniciranim v Oja, da naj gredo v življenju malo bolj počasi. Najbolj čudovita stvar v življenju je, častiti našo energijo. Mitološko je poznano, da gre Oja lahko skozi ogenj, ne da bi plameni ožgali milimeter njene kože. Časti se jo zaradi tega poguma. Zato morajo častilci in častilke Oja vedno uporabljati pogum v svojem življenju. Kdor časti Oja mora biti hiter. Hote ali nehote moramo v svojem umu ustvariti hitrost – pridobiti hitrost. Vemo, da če imamo pogum, lahko naredimo karkoli in kadarkoli v življenju. Oja častimo, da pritegnemo vse te energije, da nas blagoslovijo v našem življenju, da usmerjamo naš pogum, našo hitrost v pravo smer, za dosego svojih sanj.

Barva: rjava

 

OŠUN

Boginja ljubezni, plodnosti v vseh smislih in multiplikacije (za več vsega – otrok, denarja, uspeha, dobre sreče, upanja, zaščite ....)

Ona čuva našo ljubezen. Častimo jo, da bi imeli srečo v ljubezni, da bi imeli srečo v poslu, da bi bila naša prizadevanja okronana z uspehom. Njen simbol je voda (sladke reke, jezera, potoki, potočki). To je takšne vrste Oriša, da jo časti večina ljudi. Če je ne častimo zaradi ljubezni, jo zaradi napredka, družine, zdravja. Ne glede na to v kakšnih pogojih smo, je energija Ošun lahko odgovor za naše težave.

Mitološko je Ošun mati vseh otrok in ljubi vse.Za Ošun se rado reče, da je čustvena, romantična zaradi tega, ker je mati. Kadar potrebujemo ljubezen, častimo Ošun in jo invociramo, bodisi za privlačenje, za zaščito. Enako velja tudi za finančno in profesionalno življenje. Če je nekdo nemiren v poslu, nekdo, ki doživlja veliko neuspehov pri tem, kar počne v življenju, nekdo, ki nima konstantnega napredka v življenju, lahko časti Ošun, da bo prinesla stabilnost v njegov napredek.

Barva: rumena

 

OBALUVAJE

Bog zdravljenja. Bog, ki ima znanje o vseh boleznih.

Je bog, katerega bi morali častiti tako preventivno, kot kurativno, še posebno pa, da ohrani naše zdravje na dobrem nivoju. Pod zdravje ne spadajo le fizični aspekti človeškega telesa, ne pozabimo na čustva, misli…
Ne smemo pričakovati, da bomo z daritvijo Obaluvaje dosegli popolno zdravje, brez da bi spremenili škodljive navade, se hranili nezdravo…
Obaluvaje lahko zmanjša naše težave, a le z našo pomočjo!

Barva: črna, rdeča, bela

 

OSOJIN

Barva Osojina je zelena in bela Lahko je samo zelena, ali zeleno-bela.

Darujemo mu lahko vse rastline, ker je on bog rastlin. Častimo ga, da bomo imeli znanje o rastlinah, o njihovi uporabi, o pomenu in o koristnem načinu uporabe rastlin.

Brez Osojina ni Oriš Pravimo: Ko si ewe ko si Oriša – ni rastlin, ni Oriš.

Z energijo rastlin revitaliziramo energije in vnesemo življenje in energijo v simbole Oriš. Osojin ima še eno kvaliteto. Po mitologiji je on bog, ki ga je vrhovni bog Eledunmare ustvaril, z namenom, da civilizira ljudi v smislu tega, kako najti rešitve za svoje probleme s pomočjo zelenega planeta, se pravi s pomočjo rastlin. Osojin je bog, ustvarjen, da nas nauči, kako identificirati bolezni in kako jih pozdraviti. Je tudi bog zdravljenja. Razlika med Osojinom in Obaluvaje je v tem, da je Osojin specializiran za rastline. Obaluvaje je bog medicine. Tisto kar darujemo Ogunu, lahko darujemo tudi Osojinu. Če želimo imeti modrost in znanje o tem, kako častiti rastline, kako manipulirati, kako jih uporabljati in tako naprej, potem moramo častiti Osojina.

 

ADŽE (izg. ađe)

Aje je boginja napredka, dobre sreče in denarja.

Če nimamo dobre sreče, ne moremo imeti denarja. Če ne delamo, ne moremo imeti denarja. Aje ne naredi denarja. Naredi pa priložnost zaslužiti ali pa priložnost pritegniti denar. To je ženska energija. Častimo jo, da multipliciramo naš napredek, da pritegnemo dobro srečo v naše življenje in da pritegnemo energijo naše dobre sreče, napredka, denarja v svoje življenje in da vse to tudi obdržimo v svojem življenju.

Ko govorimo o boleznih ne mislimo, da gre za bolezni samo takrat, kadar ležimo in nas odpeljejo v bolnico. Tudi trajno pomanjkanje denarja ali dobre sreče ali dobrih priložnosti je bolezen.

Obstajajo tudi drugi tipi bolezni:

  • čustvena bolezen
  • energetska bolezen

Ko nahranimo druge ljudi, energija, ki se sprosti ob njihovem zadovoljstvu med hranjenjem, prihaja k nam in nam prinese dobro srečo.

Barva Aje je bela.

 

ERINLE

Boginja lova, ki jo je usposobil Ogun. Erinle hkrati simbolizira energijo poguma in energijo večnosti.

Erinle pomeni nekaj zelo velikega. Z zelo ekstenzivno energijo, z energijo, ki se razširi vse naokoli, ki lahko seva vse predele univerzuma. Erinle ima energijo Osojina v sebi, zato imata enake simbole. Erinle ima energijo Iya – mi- mater univerzuma in tudi del simbolov Iya - mi je v njenem oltarju (ptički). Gozd je simbol Erinle.

Barva – vse barve

 

OŠOSI

Ošosi je modre barve (lahko svetlo modra).

Je moška ekvivalenca Erinle. Vse kar velja za Erinle velja tudi za Ošosi, samo da je Erinle ženska energija, Ošosi pa moška. Ošosi častimo zato, da pritegnemo dobre stvari v naše življenje, zaščito, da nas usmeri v pravo smer v našem življenju.

Simbol Ošosi je puščica in lok, zato s čaščenjem te Oriše dosežemo boljši fokus – lažje zadanemo tarčo naše usmeritve v življenju.

 

EŠUMARE

Boginja mavrice, sreče, skrivnosti.

Simbol Ešumare je kobra. Ešumare je hkrati boginja modrosti, ki privlači dolgo življenje, red in mir, pogum, vztrajnost. Če častimo Ešumare, smo vedno pripravljeni na obrambo. Ljudem prinaša posebno energijo občutljivosti – senzibilnosti. Tako, da čutijo in imajo dobro percepcijo. Zato so vedno v stanju pripravljenosti. Njene barve so barve mavrice. Povezana je tudi z bogom dneva - Ogunom in pa z drugo neodvisno Orišo, ki je tudi hkrati bog dneva – Olojo (izg. Olođo). Olojo je pravi bog dneva. Ogun pa je tako pomemben, da se ga tudi imenuje bog dneva. Ešumare je tudi tako pomembna, da ji zato pripada čast, da je boginja dneva. Ešumare ima direkten vpliv na naše vsakdanje življenje.

Barva: vse mavrične barve

 

JEMANDŽA

Ocean, morje je simbol Jemandža in sladke vode so tudi simbol Jemandža (reke, jezera, potoki). Povsod, kjer je voda, je Jemandža. Jemandža je energija, ki pomiri naše trpljenje.

Pravijo, da je ona tista, ki očisti našo bolečino. Odvzame našo žalost, naše trpljenje in nam da občutek zadovoljstva in sreče. Smatra se kot mati mnogih Oriš. Znana je po svoji sposobnosti, da reši ljudi, kadar so bolni, nemirni, kadar jih njihova dobra sreča zapusti. Kadar nas zapusti energija, dobra sreča, če nas zapustijo prijatelji, takrat naredimo daritev za Jemandža.

Barva: modro barvo (svetlo modra). Lahko je tudi prosojna (prozorne kroglice – voda je prosojna). Srebrn kalabaš je lahko za Jemandža in za Obatala.

 

EGBE

Spiritualna bratovščina – nevtralna energija. Egbe in Iya - mi sta množinski energiji. Iya - mi so matere univerzuma. Kadar invociramo te energije vedno invociramo multiple energije.

Egbe se smatra kot naš veliki rešitelj. Simbol našega prijateljstva z našimi spiritualnimi prijatelji. To je energija, ki nas lahko osvobodi bolezni. Čaščenje Egbeja pomeni prekinitev pakta z našim trpljenjem. Reši nas oz. ohrani nas v tem univerzumu. Ne glede na izvor našega problema, ne glede na tip našega trpljenja, nam bodo Egbe – naši spiritualni prijatelji in bratje iz vsporednega nevidnega sveta pomagali, nam dali zdravje, nas naredili močne, da nam bo življenje vredno, pomembno, da se bomo osvobodili destruktivnih idej in občutkov. Nekateri ljudje pravijo, da jim je vseeno, če umrejo, zbolijo, taki imajo ponavadi nadnaravne moči in nemirno čud.. Rojeni so z namenom ,da provocirajo starše in okolico zato so dostikrat nerazumljeni. Rečemo jim Abiku, energija Egbe je za pomiriti abikuje, s sprejemom te energije se po iniciaciji umirijo in končno z obema nogama zaživijo na tem planetu. Skozi bratovščino Egbe pa še bolj sprejemajo koristna sporočila in vizije.

Če opazimo, da nekdo izgublja čas in njegovo življenje ne gre v dobro smer, da ima eno trpljenje za drugim, da nima usmeritve v življenju, pokličemo Egbe rešitelja.

Barva: vse barve.